Skip to main content
1

Razumeti Views

Sigurno ste se susreli sa problemom treba da napravite "nešto" što Drupal nema tek tako na izvolite. Prva i najgora stvar koja vam se tu dešava jete da vam kažu "a, pa to se lako rešava sa Views, samo instaliraš, odabereš šta i kako ti treba i to je to". Najgore je što je to istina ali koja dolazi sa gorkom kapsulom: kompleksnost.

Samo pogled na Views interfejs je toliko loš da bi ste mogli da odustanete od svega i vratite se lepo na Wordpress ili (nedaj...) Joomla! Ili možda lepo HTML, to ionako brzo bude gotovo?

Naravno ne. Osnovni razlog zašto ste u Drupalu jeste taj da hoćete nešto više i složenije. Lako je da se pogubi u moru opcija koje ima Drupal, upravo zato se drugi sistemi čine boljim, jer su lakši a lakši su upravo zato što ima manje izbora.

Prvi korak svakog u Drupalu jeste da shvati da ima kontent tipove, to je prvi iskorak van klasičnog CMS-a, koji god to bio. Iskusni informatičar će u tome odmah da prepozna slogove (strukure podataka) a fields koji se dodaju na kontent tipove kao polja (interesantno, poklapa se a i nije slučajno) u tim slogovima.

Dakle, Drupal nije CMS (iako to može lako da bude) već je nešto više, nešto što ja dajem kao odgovor kada me neko pita šta je Drupal: relaciona baza podataka. To ćete često videti po stranim postovima gde se Drupal često pominje kao framework.

I nije samo framework poput Symfony, Code Ignitera (pokreće Expression Engine CMS), Zenda ili čega god sličnog. Razlika leži u tome što je Drupal namenjen i site builderima, ljudima koji ne znaju ili ne rade PHP već samo iz UI (browsera) konfigurišu module i njima grade sajtove. Gotovo sam ubeđen da je 90% upravo tako i urađeno a isto tako da praktično svaki sajt može i tako da se uradi (to ne znači da je tako i najbolje moguće ali to zavisi od niza faktora).

U ovoj priči smo stavili kontent tip (strukturu, slog) imamo polja i šta nam još nedostaje? Pa ako smo pomenuli relacionu bazu podataka onda nam nedostaje relacija.

Welcome to Views!

Da neko može lako da vam objasni Views ne bi ste ni pitali već bi sami iskopali. Ipak, nije ni tako teško. Lepota sa web tehnologijama je da vas pokušaji ništa ne koštaju, nema materijala koji ćete potrošiti a sve što radite možete lako da obrišete i krenete iz početka.

Zato lepo instalirajte osnovni Views i počnite da kopate po opcijama. Da bi ste se igrali, morate da imate nekoliko postova za šta vam treba 5 minuta, veoma koristan modul addanother kojim dodajete postove jedan za drugim (ali to morate na kontent tipu da konfigurišete prvo) i Samule L. Jackson Ipsum koji generiše pasuse kao citate iz filma petparačke priče (rude but recomended).

Bez praktičnog rada i vežbe sva teorija je katastrofa. Takođe, neće ni moći da pitate ako ne probate i vidite u čemu je zaista problem, tj šta je ono što vam nije jasno.

Za kraj ono što je trebalo da bude na početku i što omogućava lakše shvatanje Views jeste jedan tekst koji me je i inspirisao za ovaj post a to je objašnjenje veze između MySQL upita i Views što olakšava iskusnim programerima shvatanje šta je views u stvari.

https://www.acquia.com/blog/drupal-views-sql-analogy-easier-way-explain-...

1

 

Događaji u zajednici