Skip to main content
1

DrupalCon Prague 2013 - Dan #2

Keynote - Dries

Dries se osvrnuo na mnogobrojne izmene u Drupal-u 8 a pogotovu na mnoge koje se ljudima ne sviđaju na prvi pogled. Revolucija i izmene su neminovne da bi Drupal 8 bio kompetetivan u budućnosti kao i da bi se osiguralo da veći broj developera razume Drupal zbog načina na koji je urađen.

Posle sesije postavljana su pitanja koja su stizala preko Twitter-a. Jedno od nezgodnijih se ticalo fork-a Drupala, BackdropCMS.org. Moje lično mišljenje je da je ovo bilo veoma neprijatno za Dries-a, čak možda i da ga pogađa na nekom ličnom nivou, ali je i dalje bio veoma pozitivan što se toga tiče ističući forkovanje kao normalnu pojavu u open source svetu.

Drupal 8 Ready

Veoma zanimljiva sesija koja je pokrila neke od osnova razvoja modula za Drupal 8. @Crell i @robeano su zaista krenuli od osnova, šta se zapravo desi kada ukucate URL u address bar pretraživača i kako Drupal prepoznaje ko je odgovoran da isporuči sadržaj. Pokrivene su neke osnovne stvari kao što su različiti oblici odgovora od strane Drupal-a (HTML ili JSON na primer) kao i konfiguracija za sam modul i kreiranje forme za izmenu konfiguracije. Pogledajte video detalje i video na: https://prague2013.drupal.org/session/your-first-drupal-8-module

Kolega Čaba kaže:

Drupal 8 for Site Builders

Pregled šta je sve novo u D8 što može pomoću site builder-ma. D8 se nalazi na korak da ako ne eliminiše onda barem značajno smanji potrebu za contrib modulima i značajno ubrza razvoj.

Detaljan opis, video i prezentacija se mogu naći na linku:

https://prague2013.drupal.org/session/drupal-8-site-builders

Performance lab

Jako zanimljivo predavanje/radionica na temu analize i optimizacije brzine Drupal sajta.

Na uvodnom predavanju su predočeni alati za analizu, zatim najčešće greške i problemi. U drugom delu je u planu bila analiza problematičnih sajtova pristunih, nažalost zbog problema sa pristupom

internetu taj deo nije u potpunosti realizovan. Ukoliko imate spor sajt, topla preporuka za pogledati/pregledati.

 

https://prague2013.drupal.org/session/performance-lab

Drupal Chef: Bork Bork Bork

Osnove Opscode Chef alata. Objašnjenje terminologije (šta su to recepti?), praktičan primer i potrebni "začini" za uspešno jelo.

https://prague2013.drupal.org/session/drupal-8-site-builders

Fix me if you can

Radionica: sajt vam ne radi, ne znate kako i šta se desilo. Zadatak je da ga osposobite. Avantura počinje!

 

https://prague2013.drupal.org/session/fix-me-if-you-can

Drupal 8 deployment and continuous integration

Pregled strategije za continuous integration i šta nam sve novo D8 donosi na tom polju.

 

https://prague2013.drupal.org/session/drupal-8-deployment-and-continuous-integration

  • Login to post comments

Događaji u zajednici