Izašao Drupal 7

Članovi Drupal Srbija zajednice su u toku jučerašnjeg dana preveli na srpski jezik zvaničnu najavu za Drupal 7 i na taj način omogućili korisnicima iz Srbije da se lakše informišu o novostima i poboljšanjima koje donosi Drupal 7.

Ove informacije je takođe moguće pročitati dalje u ovom tekstu...

Prijateljski i moćan: Drupal 7

Ponosni smo da Vam predstavimo naš najbolji proizvod do sad – Drupal 7, prijateljska i moćna platforma za upravljanje sadržajem i izradu raznih vrsta sajtova: od blogova i mikro sajtova do društvenih zajednica.

Počnite sa Drupalom 7

Lakši za korišćenje

Potpuno prerađeno administratorsko okruženje Vam omogućava da lakše izađete na kraj sa svakodnevnim zadacima. Dodata su mnoga unapređenja, naročito za konstruktore sajtova i administratore sadržaja.

Fleksibilniji

Sami osmislite strukturu sadržaja i dodajte sopstvena polja za sadržaj, korisnike, komentare, itd. Proširite svoj sajt sa više od 800 modula koji su već dostupni za Drupal 7

Skalabilniji

Vaš Drupal 7 sajt će biti brži, imaće brži odziv i lako će izaći na kraj sa velikom količinom saobraćaja zahvaljujući unapređenoj JavaScript i CSS optimizaciji, boljem keširanju i drugo.

Otvoreni kod

Dođite po softver, ostanite zbog zajednice. Hiljade pametnih i produktivnih ljudi rade zajedno da konstantno unaprede Drupal, module, teme i distribucije.

Krenite u obilazak

Saznajte više

Krenite sa ažuriranom dokumentacijom za Drupal 7

Prijavite se za DrupalCon Chicago da naučite više o Drupalu 7.

Više tema u dokumentaciji na Internetu.

Mogućnosti

Fleksibilan sadržaj

Definišite sopstvena polja koja mogu biti upotrebljena duž tipova sadržaja, korisnika, komentara, kategorija i drugih entiteta. Čuvajte podatke za ova polja u SQL-u, NoSQL, ili koristite daljinsko skladištenje.

Bolje temiranje

Kontrolišite šta i gde se prikazuje na ekranu sa novim Render API-jem uz pojedine radikalne izmene za hook-ove. Novi RDF modul pruža semantičko web označavanje.

Dostupnost

Administratorski deo je sada daleko pristupačniji. Mnoga vizuelna poboljšanja olakšavaju Vam izradu visokodostupnih sajtova.

Slike i fajlovi

Dodavanje slika u sadržaj je sada ugrađeno. Napravite različite verzije za sličice, preglede i druge stilove za slike. Rukovanje privatnim fajlovima je sada moguće zajedno sa javnim fajlovima.

Automatsko testiranje koda

Novi automatizovani radni okvir za testiranje sa preko 30.000 ugrađenih testova omogućava kontinuinirano testiranje integracije svih zakrpa Drupalovog jezgra i pratećih modula

Poboljšana podrška za baze podataka

Novi API za baze podataka podržava SQLite, MySQL/MariaDB, i PostgreSQL. Instalirajte dodatne module da biste koristili MS SQL Server, Oracle i tako dalje.

Bolja podrška za distribucije

Koristite instalacione profile da biste distribuirali sopstveni Drupal proizvod. Novi API i konfiguracije koje mogu da se izvezu Vam omogućuju da snimite podešavanja u kodu.

Proširenja

Zahvaljujući velikom naporu zajednice, na raspolaganju je ili se aktivno razvijaju za Drupal 7 preko 800 modula, uključujući Views, Pathauto, i WYSIWYG, i svakim danom ih je sve više.

Pogledajte Drupal 7 na delu

Na stotine sajtova već koriste Drupal 7. Neki od primera:

Zahtevi

Da biste instairali Drupal 7, potrebno Vam je:

  • Veb server: Apache (preporučeno), Nginx, Lighttpd, ili Microsoft IIS
  • Baza podataka: MySQL 5.0.15 ili noviji, PostgreSQL 8.3 ili noviji ili SQLite 3.x
  • PHP: 5.2.4 ili noviji
  • Memory: 32MB (A site with a number of commonly used modules enabled may require 64MB of memory or more.)

Više informacija o zahtevima.

Comments

Sjajan početak godine za sve nas :)

Ja sam malo modifikovao i preveo tekst zvanične najave pa koga zanima može da pročita ovde. (postavljeno je i par screenshot-ova). Nadam se da ću uskoro postaviti D7 demo sajt  za sve zainteresovane da testiraju novi Drupal.

P.S. Bravo za brzu reakciju i dobar prevod. Par sitnih sintaksnih greškica, poput  "Administratorki deo" bi trebalo ispraviti u orginalnom tekstu, kao i par neprevedenih rečenica (npr. "Attend DrupalCon Chicago to learn more about Drupal 7".)

tomaja

Hvala tomaja, ja sam takođe video greške jutros, ali je danas baš težak dan i mnogo stvari je trebalo srediti koje nikako nisu mogle da se ostave za sutra. Sad ću proći ponovo kroz ceo tekst i ispraviti greške, a zatim ih poslati adminu da zameni.

el22or

Osećam da je ovo početak jednog velikog prijateljstva :)

Hm, sad jedva čekam Drupal 8 :)))

kotnik

Hahahahhhaha brateeeee :))))))))
Mislim da ćeš se načekati LOL :)

el22or

Tako su meni govorili i za 7-cu, pa evo!

kotnik

A kad je izasao drupal 6 final?

Stranger2

Pre gotovo dve godine, u februaru 2008.god. ---> http://drupal.org/drupal-6.0

tomaja

Znaci pre gotovo tri godine, a ne dve.

pivica

Tako je, još uvek sam u 2010-oj :)

tomaja

sad sam probao sedmicu. interesantno...

milos

sedmica je bruka dobra. mnogo toga je olaksano za rad.

milos