Blogovi korisnika kotnik

DBTNG Migrator

S obzirom da je jedna od najvećih novina u Drupalu 7 prelazak na poptuno objektno orjentisanu apstrakciju baze podataka, modul kojeg ovde predstavljam radi samo na Drupalu 7.

DBTNG Migrator služi za prelaz s jedne baze na drugu.

Tagadelic bag

View user profile.
17
Mar
2011

Tagadelic je često korišćen modul koji prikazuje tag cloud u određenom rečniku (vocabulary-ju).

No, ukoliko imate obične korisnike koji su, iz nekog razloga, u administer taxonomy grupi dozvola, obratite pažnju da postoji XSS rupa koja je otkrivena i zakrpljena.

Drupal VoIP

View user profile.
08
Mar
2011

CivicActions i MIT su napravili VoIP Drupal modul i postavili ga na drupal.org.

Takođe je pokrenuta i grupa za VoIP i Drupal.

Webform SQL Injection

Prilično bitno.

SA-CONTRIB-2011-001 za Drupal modul Webform je otkriven, i rupa je prilična. Ne odnosi se na Webform 2.x, već samo na 3.x do verzije 3.5.

Tekst unutar polja za komentare

Zgodno je staviti neki default tekst za polje za komentare, koji će nestati kada korisnik klikne unutar textarea polja kako bi napisao svoj komentar.

Evo kako to napraviti u Drupalu, uz malu pomoć jQuery biblioteke.

Programsko kreiranje prevoda noda

View user profile.
29
Nov
2010

Zaista, da ne postoje teški klijenti, većina nas bi zaboravila koliko fleksibilan Drupal može biti i kako je njegova arhitektura dovedena skoro do savršenstva. API = Awesome Programming Interface!

Drush je tu da nam olakša život

View user profile.
22
Oct
2010

Ha, pravljenje šeme nekom modulu i testiranje različitih opcija se može pokazati kao noćna mora, ako ne noćna mora, onda kao veliki napor na desnu ruku koja mišem barata: disable module, pa klik na uninstall, pa klik na module, pa... znate već.

Evo jednog trika, par komandi u jednoj liniji koja će sve to uraditi automatski za modul koji se zove custom_stuff:

drush -y dis custom_stuff ; drush -y pm-uninstall custom_stuff ; drush -y en custom_stuff

Copy, paste, enter, gotovo.

Jedan Drupal, jedan server, 3,4 miliona poseta dnevno

Površni poznavaoci Drupala često komentarišu kako je Drupal spor. Zameraju kako nije skalabilan, da zauzima mnogo memorije, šta već ne - mada nikada nisu pokušali da naprave veoma popularan sajt isključivo u Drupalu.

Jednostavan Wiki u Drupalu

View user profile.
18
Sep
2010

Drupal podrazumevano dolazi sa mnogo predefinisanih osobina koje ne treba dodatno podešavati, na primer može biti blog sistem odmah po instaliranju i uključivanju nekoliko modula, ali wiki je jedna od stvari koje Drupal ne pruža jednostavnim uključivanjem modula.

Ovde ću objasniti kako podesiti jednostavan wiki u Drupalu, sve sa spiskom potrebnih modula i najvažnijim opcijama. Naravno, sistem se može poboljšati na mnogo načina, ali ovde je izložen odličan početak koji se može nadgraditi.