Skip to main content
1

Početna tema

Oni koji me znaju rekli bi da sam opsednut pitanjem od koje bazne teme početi sajt?

Naravno, da ja to tako ne vidim već mislim da je to veoma bitno pitanje i nije nešto što je uvek isto: pojavljuju se nove teme, nove opcije a i niti je jedna bazna tema rešenje za sve situacije niti svakom odgovara.

I to je glavno što svako ko se bavi bilo kojim poslom treba da zna: ništa nije uklesano u kamenu, sve se menja. Nekada je to bila jedna tema, onda je druga, nekada smo znali manje, sada znamo više (i možemo više), nekada nam treba nešto već polugotovo, na brzaka, nekad nam treba nešto što je čisto, oslobođeno svih dodataka, opcija, funkcija jer mi pravimo svoje.

Dakle, mogućnosti ima koliko hoćemo a jedan post ne može da odgovori na sve živo (niti je to uopšte moguće). Ali možemo da napravimo neki presek i pregled onoga što je aktuelno sada u Drupal 7 svetu, pošto je Drupal 8 i dalje veoma daleko (ispravite me ako se ne slažete) jer mislim da neće biti operativan u narednih godinu dana kad god da se pojavi zvanično (a verovanto će to biti negde između aprila i jula).

Kao i na predavanju na Drupal Balkan Samitu, i dalje mislim da imamo grubu podelu na dve grupe:

  1. Base starter teme koje daju osnovu koja ne liči ni na šta ali predstavlja solidnu osnovu na kojoj se gradi. Konfigurišu se iz koda, najčešće su bazirane na SASS ili LESS bibliotekama, zahtevaju developerske veštine da bi se podigle do nivoa standardne operativnosti.
  2. Rich teme koje su već operativne, sređene, imaju dodatne funkcionalnosti koje se konfigurišu iz interfejsa (browsera), njih delimično prilagođavamo, malo proširujemo odnosno gasimo opcije koje nam ne trebaju.

I u zavisnosti od projekta, budžeta ali i veštine opredeljujemo se za jedan ili drugi pristup i tu gradimo iskustvo. Generalno, nije dobro da se suviše "šara" sa temama jer to razvodnjava veštine i iskustvo.

Ako se opredelite za neku bogatu temu (recimo moj favorit je SimpleCorp) onda sve što treba da uradite jeste da odete u podešavanja (Appearance -> Settings) i podesite temu. Isto važi i za TouchPro, Omega 3.x, Sky, Corolla i niz drugih tema koje ćete i sami lako da pronađete.

Volim da pogledam s vremena na vreme šta ima novo, pa odem na Drupal.org u Themes i tamo sortiram po popularnosti (gde je gotovo uvek ista situacija) ali i po Created date što mi omogućava da vidim novitete - to što je nešto novo ne znači da nije interesantno. Veoma će vas prijatno iznenaditi potpuno nove teme i novi igrači koji donose interesantne ideje, kvalitetne teme koje možete da ponudite svojim klijentima tako da dobiju jedinstven a funkcionalan sajt. Topla preporuka.

Područije bogatih tema je ogromno (i sve je veće) ali i bazne teme se menjaju, pojavljuju nove. Probaću da vam predstavim i dam uporedni prikaz osnovnih osobina popularnih, manje popularnih i novih početnih tema.

  1. Zen, aktuelna verzija 5.4 https://drupal.org/project/zen
    Nova inkarnacija starog šampiona donosi duh novog vremena u starog favorita. Zen 3.x je i dalje prisutan, ali Zen 5 donosi podršku za novitete poput HTML5, Responsive, Mobile-first, Sass/Compass. Zajedno sa responsive, napuštena je fiksna širina a podržan novi Zen grid http://zengrids.com/ (aktuelna je verzija 1.4, radi se na verziji 2.x) koji omogućava veoma interesantnu tehniku za preslaganje koda (content first). Zen podtema je veoma mala i veoma efikasna (par sajtova koje sam uradio dobili su rejting 90-95 od YSlow i PageSpeed). Ne mora da bude responsive ali jeste out-of-the-box. Veoma lako se dodeljuje stil, izuzetno je dobro organizovana i ima odličnu dokumentaciju. Grid odnosno layout se malo teže uči, mora da se ovlada sa SASS ali to je slučaj i sa svim ostalim temama.
    Ovo je pregled tako da neću ići dalje. Odlična je osnova, veoma brzo daje rezultate, i pored minimalizma, veoma je fleksibilna i poseduje sve što treba.
  2. Omega, aktuelna verzija 4.1 https://drupal.org/project/omega
    Nova verzija je potpuno drugačija od Omega 3.x koja je i dalje dostupna ali bez budućeg razvoja. Poseban post će biti posvećen ovoj temi kao i mini intervjuu koji sam obavio sa fuhby-jem, autorom teme. Omega 4 postaje ne samo veoma popularan izbor power developera i distribucija već i (verovatno) ozbiljan igrač za Drupal 8 (šta god to značilo). Omega može da koristi koji god grid ali je akcenat na Singularity grid.
  3. Aurora, aktuelna verzija 3.2 https://drupal.org/project/aurora
    Ovu temu ćete naći tek na 5 strani po popularnosti tako da je čudno da se ovde pominje. Nije čudno zato što je autor teme Snugug (Sam Richard), jedan od autora SASS Team-a kao i singularity teme. Aurora je kompleksna tema sa dosta SASS modula, podešavanja, dodatnih modula, veoma aktivno se razvija i predstavlja možda jedan skriveni dragulj.
  4. Adaptive theme, aktuelna verzija 3.1 https://drupal.org/project/adaptivetheme
    Ako se bolje pogleda, u prvih 20 najpopularnijih tema nalaze se 3 AT (AdaptiveTheme) podteme a to su Pixture reloaded, Corolla i Sky a prate ih i druge teme čiji su autori odlučili da se baziraju na toj osnovi. Za razliku od prethodno pomenutih, AT ima bogat settings page, UI kontrolu responsive ali ipak jeste bazna tema i dosta je i dobra i interesantna

Ovo su četiri jaka igrača, koju god da odaberete, nećete pogrešiti. Svi autori su jaki u zajednici, oko tih tema se mnogo toga napravilo jedino je pitanje potreba i afiniteta. Omegu 4 ću predstaviti u nekom sledećem postu nakon što i sam proverim u svom projektu kako se ponaša a možda i drugima bude posvećena veća pažnja.

Ako neko želi da napravi prikaz neke druge teme, slobodno vas pozivam da to i učinite.

Do sledećeg posta, skrenuo bih vam pažnju na još neke polazne teme koje mogu biti interesantne

  1. Fusion, nekada veoma popularan zbog Acquia Marina sada već outdated i slabo prisutan, realno. Na žalost, nisam siguran da je za preporuku ni onda ni teme na njoj.
  2. Framework, čista osnova ali prilično zaostala za drugim temama, bilo je pokušaja da se osavremeni ali mislim da nije vredno truda
  3. Bootstraphttps://drupal.org/project/bootstrap novi projekat. Ima ih dosta sa upotrebom Bootstrap 3 frameworka ali ovaj je stekao dobru popularnost. Mislim inače da ti CSS framework prilično ograničavaju u kombinaciji sa Drupalom ali se možda i varam.
  4. TB Nukleus, relativno nov projekat, ima par podtema
  5. Skeleton, baziran na Skeleton frameworku, još jedna u nizu odličnih tema firme More than (just) a Themes, možete da vidite sve njihove projekte na http://drupalizing.com/
  6. Basichttps://drupal.org/project/basic jedna od retkih starih tema koja je aktivna i aktuelna. Na osnovi je SASS-a, koristi Bourbon umesto uobičajenog Compass-a i ima sve odlike moderne, responsive teme. Nemam iskustvo ali deluje ok.
  7. Best responsivehttps://drupal.org/project/best_responsive nije bazna ali se čini kao dobra polazna osnova gde sa malo promena možete da dobijete solidan rezultat. Dobra i out of the box
  8. Bamboohttps://drupal.org/project/bamboo interesantan projekat, pozicioniran pre ka korisnicima-builderima nego developerima a sa dobrom osnovom.
  9. Mothership, jedna od tema koja je puno obećavala, iza nje stoji MortenDK ali mislim da je vreme polako gazi kao i projekti koji nude isto ali su popularniji. Kako kaže, nije najlepšeg izgleda ali daje lep, elegantan kod.
  10. Responsive Bartik, stari drugar, pouzdana i skroz OK tema ali u responsive izdanju.
  11. ZURN Foundation, ne verujem da može da ponudi nešto dobro Drupal saju isto kao ni Bootstrap. A možda se, takođe i varam.
  12. Boron, isto nekada tema koja je obećavala, HTML 5 itd ali je posustala u realizaciji.

I za sam kraj, interesantna kompozicija Arctica - Tundra - TouchPro. Prvo je bazna tema, drugo je nadgradnja a treće full stack tema. Veoma lep UI sa dosta funkcionalnosti za buildere u TouchPro dok Arctica ima (skoro) to isto ali bez dizajn košuljice preko svega. TouchPro ima i demo distribuciju kao što to ima i SimpleCorp. Preporučujem da probate obe. Ja često koristim SimpleCorp za manje projekte gde klijent želi formiran sajt ali ne želi da plati dizajn.

Kakva su vaša iskustva? Preporuke (ali sa malim objašnjenjem)?

Događaji u zajednici