Skip to main content
1

Nekoliko reči za nove, buduće, mlade i perspektivne drupal majstore

Ovih dana sam pročitao u više navrata nešto poput rečenice –“Probaj to sam napraviti u nekom besplatnom open source CMS sistemu npr Joomla, WordPress ili Drupal – lako je ” ili “Zašto to košta toliko kad je sve besplatno I može svako da ga koristi?” Vrhunac je bio klijent koji me je kontaktirao sa željom da naruči veliki Portal sajt sa svim mogućim kategorijama, pa kad je čuo da je moj predlog da ga pravim u Drupalu 7, rekao je da je čuo da se to može skinuti besplatno, pa će on sam da proba jedno sedam dana, a ako mu baš zapne javiće se.
To mi je bio povod da napišem nekoliko rečenica prvenstveno onima, koji ovih dana hrabro ulaze u drupalske vode.
Naravno, Drupal je besplatan, ali se po načinu korištenja mnogo razlikuje od prva dva predstavnika open source CMS-a. To što se dobije daleko je od upotrebljive forme. Teme su takođe besplatne, ili bar neke od njih, ali ih nema mnogo.
Kada savladate instalaciju, dodavanje osnovnih modula I izbor jedne lepe teme,dolazi susret sa klijentima, koji bi da tu nešto promene. I tako, malo po malo taj sledeći korak prilagođavanja gotove besplatne verzije sajta zahteva skoro expertsko poznavanje CSS-a, a onda se ispostavi da ni svi besplatni moduli nisu u mogućnosti da ispune par ”jednostavnih” želja, pa bi to moralo u php-u malo I da se prepravi itd, itd… …
Zato je za Drupal potreban mnogo ozbiljniji pristup. Potrebno je odgovarajuće znanje HTML-a, CSS-a i bar osnove php-a. Zatim nabavite na net-u neki od ozbiljnijih udžbenika za drupal npr:
ebook_Beginning_Drupal_7, izdavača - APRESS,
Jedno vreme će vam izgledati kao lutanje po magli, ali tu je poenta. Ako izađete iz te magle I nešto shvatite, znači da ste prihvatili poseban način razmišljanja, od tog trenutka vise ništa neće biti isto .. ..
Naravno šalim se – nije zona sumraka u pitanju, ali tad će bukvalno da da vam se otvori jedan novi put pravljenja zanimljivih I komplikovanih sajtova, mnogo novih I zanimljivih mogućnosti što samo drupal ima I može, tad ćete biti u mogućnosti da ispunite naručiocu svaku želju. Bićete ponosni na sve što napravite, napredak će se videti na svakom sledećem projektu, a što je najvažnije tad će I vama sve to biti lako, a usput ćete shvatiti I koliko sve to treba I da se naplati.

Događaji u zajednici