Skip to main content
1

Kako ubrzati Drupal?

Ako ste se već neko vreme u Drupal vodama, onda verovatno imate i nekoliko urađenih sajtova i sigurno niste mogli zaobići kritike neupućenih prijatelja, kako se vaši drupal sajtovi ponašaju tromo, kako usporeno učitavaju stranice i svaki klik ima neko malo ili veliko vremensko zadržavanje.
Najgore od svega je što iako nevoljno počinjete ispitivanje i zaključite da su u pravu.
Ovde ću navesti samo neke od metoda koje mogu pomoći u sličnim situacijama.
1. Caching
2. Boost
3. Varnish
Caching - Prva metoda je ugrađena u jezgro Drupala. Naime Drupal stalno pravi upite i sarađuje sa bazom podataka. Za neke podatke i njihovo izdvajanje za prikaz kekad potroši manje, nekad više vremena, ali ako pamti neke rezultate i koristi ih više puta iz lokalne memorije, dobija značajno na vremenu. To je princip običnog keširanja i ima dosta uspeha i vidljivih rezultata u sajtovima gde se podaci ne menjaju brzo i gde su ažuriranja s vremena na vreme.
Boost – To je veoma popularan modul za Drupal (http://drupal.org/project/boost). On u suštini pravi statički fajl keš za dinamički generisani sadržaj, odnosno – kad god Drupal generiše dinamičku stranicu, Boost će sačuvati statičku kopiju tog sadržaja, tako da sledeći anonimni zahtev za istom stranicom bude isporučen iz Boost keša. Na taj način se rastereti baza i ne postavlja se zahtev .
Varnish – Drupal modul (http://drupal.org/project/varnish) koji već postaje glavni miljenik Drupal korisnika. Tipičan Drupal app server može da isporuči stotine Drupal dinamičkih stranica u minuti, a Varnish nudi mogućnost da isporuči hiljade Drupal strana u sekundi. Pri tome ne opterećuje dodatno backend Drupal sajta. To je već dovoljno razloga za ozbiljnije razmatranje.
Boost i Varnish su različite vrste keširanja. Drupal administratori često imaju težak zadatak da se odluče, šta da koriste.
Generalno Boost je lakše podesiti, a Varnish nudi opšte rešenje i bolje performanse, jer se može koristiti i za keš drugih vrsta sadržaja, kao što su statičke slike i stilovi strana.
Naravno moguće je koristiti ih istovremeno, ali to zahteva posebno detaljno podešavanje i jednog i drugog, kraće trajanje i pojačano čišćenje keša.
Napomena: Pre svega ovoga naravno treba maksimalno iscrpiti obične opcije, kao što su:
- Optimizovanje svih slika za web,
- Optimizovanje svih korištenih swf datoteka,
- Isključivanje svih nepotrebnih modula (naročito modul - devel).

Događaji u zajednici