Skip to main content
1

Jednostavan Wiki u Drupalu

Drupal podrazumevano dolazi sa mnogo predefinisanih osobina koje ne treba dodatno podešavati, na primer može biti blog sistem odmah po instaliranju i uključivanju nekoliko modula, ali wiki je jedna od stvari koje Drupal ne pruža jednostavnim uključivanjem modula.

Ovde ću objasniti kako podesiti jednostavan wiki u Drupalu, sve sa spiskom potrebnih modula i najvažnijim opcijama. Naravno, sistem se može poboljšati na mnogo načina, ali ovde je izložen odličan početak koji se može nadgraditi.

Potrebno je skinuti i uključiti sledeće module: wikitoolsdiffflexifilterbetter_formatsfreelinking. Zatim prelazimo na podešavanje.

Čemu služe ovi moduli koji su navedeni? Wikitools nam omogućava neke wiki osobine bez koji jedan wiki ne može da funkcioniše: početnu stranu, automatsko kreiranje novih stranica ukoliko ne postoje i slično. Diff prikazuje vizuelnu razliku između revizija. Flexifilter je filter koji podrazumevano dolazi sa pravilima koja liče na MediaWiki. Freelinking omogućava automatsko pravljenje linkova ka novim wiki stranama (bilo da su označene markerom, ili sa velikim prvim slovima reči).

*** Kreiranje formata ***

Napraviti novi input format (admin/settings/filters/add), nazvati ga Wiki i obavezno uključiti sledeće filtere: Mediawiki Format i freelinking filter. Pod tabom Rearrange podesiti da se Mediawiki Format i freelinking filter pozivaju poslednji.

*** Content type ***

Pre nego što napravimo novu vrstu sadržaja, podesiti better_formats da kontroliše Input format po content type-u tako što ćemo otići na admin/settings/filters/settings i uključiti opciju Control formats per node type. Zatim ćemo kreirati Wiki content type (admin/content/types/add) sa uključenim sledećim opcijama:

  • Pod Workflow settings uključiti Create new revision
  • Isključiti komentare birajući opciju Disabled pod Default commenting setting (o komentarima malo kasnije)
  • Pod Input format settings dozvoliti samo Wiki input format

Sačuvati Content type.

*** Wikitools i freelinking ***

Proveriti postavke Wikitools modula (admin/settings/wikitools). Podrazumevane opcije su u redu, ali obratiti pažnju na Wiki node types jer tu moramo izabrati naš content type Wiki kojeg smo gore napravili. Freelinking modul (admin/settings/freelinking) takođe treba podesiti, i postaviti naš content type Wiki u sledećim stavkama: Default for new content i Restrict free links to this content type.

*** Dozvole ***

Potrebno je preći preko dozvola korisnika (admin/user/permissions) i podesiti ih ispravno. Registrovani korisnici treba da mogu videti revizije (revertovanje revizija možete ostaviti za moderatore, na primer), takođe mogu da naprave novi Wiki, da menjaju svoj i svačiji. Podešavanje već zavisi od vrste implementacije, ali je jednostavno.

I to je to. Sada imate potpuno funkcionalan wiki sistem u Drupalu, koji je spreman za nadgradnju opcijama, ili ograničavanje postojećih. Mesta za dorade ima još mnogo, na primer, komentari mogu da se uključe i pomoću modula Talk prebace u tab, pa da izgledaju kao na pravom wikiju. Takođe, embedovanje slika treba doraditi. No sve to zavisi od potreba, a prilagođavanje je moguće do najmanjih sitnica, pošto radimo u Drupalu.

Događaji u zajednici