Skip to main content
1

DrupalCon Prague 2013 - Dan #4

Keynote: experience driven open source - Aral Balkan

Najinspirativnije i najenergičnije predavanje na celom con-u. Aral je pričao o problemima open source-a o kojima se ne priča često. To su prvenstveno korisničko iskustvo i lakoća korišćenja od strane korisnika koji su manje tehnički potkovani (od na primer najčešćih posetilaca ovog sajta). 

Još jedna takođe zanimljiva tema je bila privatnost podataka s osvrtom na simbiozu između pametnih uređaja (smartphone, tablet) i samog čoveka. Mi smo kiborzi, kaže Aral, i po definiciji zaista smo na tom stupnju. Obavezno pogledati snimak: https://prague2013.drupal.org/keynote/aral-balkan

Standardizacija na Symfony način - Fabien Potencier

Fabian je imao jedno od najboljih predavanja. Fabian je glavni developer na Symfony i Twig projektima. Za mene koji do sada nisam imao kontakta sa Symfony framework-om je bilo veoma bitno da čujem šta kaže čovek koji je iza celokupne filozofije Symfony-ja. Filozofija iza framework-a, razdvojenost na komponente (možete koristiti nezavisno Symfony komponente na bilo kom od svojih projekata), fantastični alati za developere i sama činjenica da je dosta komponenti deo Drupala 8 je dovoljna preporuka da i sami probate Symfony. Ono što je takođe dobro znati je da je Symfony framework srednjeg nivoa i orijentisan je ka webu.

Alati koje je spomenuo Fabien su:

  •   Finder - za lak rad sa fajlovima
  •   Debug - dodatne informacije o grešci
  •   Intl - PHP zamena za native komponentu koja služi za internacionalizaciju.

Takođe postoji i lep Web Debug Toolbar koji možete koristiti sa jednim od svojih omiljenih dev browser-a.

A "real" templating system - Twig je takođe veoma zanimljiv, obzirom da moj omiljeni templating sistem Smarty odavno ništa ne znači kada je Drupal u pitanju. Ovo može da bude odlična zamena za trenutni templating sistem (ako ga uopšte možemo tako nazvati).

Konfiguracija u YAML formatu je takođe jedna od novina koje dolaze u Drupal-u 8 a koristi se i u Symony framework-u.
https://prague2013.drupal.org/session/standardization-symfony-way

Kolega Čaba kaže:

Agile Monitoring with Sensu

Sensu je alat za monitoring i rešenje za praćenje metrike koje je dizajnirano da bude cloud-friendly, configuration-management friendly i lako prilagodljivo. Sensu je korisna alatka za praćenje svakog Drupal deployment scenarija, fleksibilnost mu omogućava elegantno i efikasno praćenje savremenih dinamičkih infrastruktura.
https://prague2013.drupal.org/session/agile-monitoring-sensu

Drush Optimizations for your Development Workflow

Verovatno ste mnogo puta koristili Drush da bi Drupal development i site building učinili lakšim i bržim. Saznajte kako uz malo prilagođavanja možete smanjiti kucanje komandi i povećati efikasnost.
https://prague2013.drupal.org/session/drush-optimizations-your-developme...

Događaji u zajednici